Skąd biały osad na armaturze? 

Skąd biały osad na armaturze? 

Kamień uważany jest za pogromcę armatury i sprzętów AGD. Nie oznacza to jednak, że szkodzi też ludziom. Wręcz przeciwnie, dzięki niemu jesteśmy zdrowsi. 

Odpowiedzialne za kamień jest zjawisko twardości wody, a dokładnie zawarte w niej jony wapnia i magnezu, które są cenne dla naszego organizmu i potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania.

O ile osadzający się kamień może rzeczywiście wpływać na pracę pralek, zmywarek, kotłów grzewczych, czy na mało estetyczny wygląd łazienkowych baterii i kabin prysznicowych, to paradoksalnie, jest objawem pozytywnym dla naszego zdrowia.

Według nauki i fachowej literatury magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych. Decyduje o prawidłowym działaniu układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom i kamicy nerkowej. Natomiast wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania normalnej czynności serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. 

Tak wiec miękka woda jest przyjazna dla urządzeń AGD, ale bezużyteczna dla naszego organizmu. Woda pozbawiona składników mineralnych (np. woda destylowana) jest wręcz szkodliwa dla człowieka, gdyż wypłukuje z organizmu potrzebne składniki mineralne.

Na terenie naszego miasta, woda produkowana i dostarczana przez Wodociągi Jaworzno w większości pochodzi z ujęć głębinowych, które w zależności od warstw wodonośnych są wodami zaliczanymi do tzw. wód twardych, czyli charakteryzują się większą zawartością właśnie wspomnianego wapnia i magnezu. 

Ps. Twardość wody oraz biały osad na armaturze nie ma nic wspólnego z kamicą nerkową. Związek i przyczynę tworzenia się kamicy nerkowej, innymi słowy powstawania złogów nierozpuszczalnych fosforanów, moczanów i szczawianów w przewodach moczowych, może być związane z nieprawidłową dietą, która wynika ze spożycia dużej ilości białka, rafinowanych węglowodanów, tłuszczów i soli kuchennej. Ta jednostka chorobowa może być także wywoływana przez zakażenie układu moczowego, uwarunkowaniami genetycznymi oraz w sytuacji przewlekłego odwodnienia.