Skąd biały osad na armaturze? 

Skąd biały osad na armaturze? 

Kamień uważany jest za pogromcę armatury i sprzętów AGD. Nie oznacza to jednak, że szkodzi też ludziom. Wręcz przeciwnie, dzięki niemu jesteśmy zdrowsi. 

Odpowiedzialne za kamień jest zjawisko twardości wody, a dokładnie zawarte w niej jony wapnia i magnezu, które są cenne dla naszego organizmu i potrzebne do jego prawidłowego funkcjonowania.

O ile osadzający się kamień może rzeczywiście wpływać na pracę pralek, zmywarek, kotłów grzewczych, czy na mało estetyczny wygląd łazienkowych baterii i kabin prysznicowych, to paradoksalnie, jest objawem pozytywnym dla naszego zdrowia.

Według nauki i fachowej literatury magnez bierze udział w ponad 300 procesach biochemicznych. Decyduje o prawidłowym działaniu układu immunologicznego i nerwowo-mięśniowego. Zapobiega chorobom nowotworowym, miażdżycy naczyń krwionośnych, zawałom i kamicy nerkowej. Natomiast wapń jest podstawowym składnikiem kości i zębów. Wpływa korzystnie na przemianę materii i jest niezbędny do utrzymywania normalnej czynności serca i prawidłowej aktywności układu mięśniowo-nerwowego. 

Tak wiec miękka woda jest przyjazna dla urządzeń AGD, ale bezużyteczna dla naszego organizmu. Woda pozbawiona składników mineralnych (np. woda destylowana) jest wręcz szkodliwa dla człowieka, gdyż wypłukuje z organizmu potrzebne składniki mineralne.

Na terenie naszego miasta, woda produkowana i dostarczana przez Wodociągi Jaworzno w większości pochodzi z ujęć głębinowych, które w zależności od warstw wodonośnych są wodami zaliczanymi do tzw. wód twardych, czyli charakteryzują się większą zawartością właśnie wspomnianego wapnia i magnezu. 

Ps. Twardość wody oraz biały osad na armaturze nie ma nic wspólnego z kamicą nerkową. Związek i przyczynę tworzenia się kamicy nerkowej, innymi słowy powstawania złogów nierozpuszczalnych fosforanów, moczanów i szczawianów w przewodach moczowych, może być związane z nieprawidłową dietą, która wynika ze spożycia dużej ilości białka, rafinowanych węglowodanów, tłuszczów i soli kuchennej. Ta jednostka chorobowa może być także wywoływana przez zakażenie układu moczowego, uwarunkowaniami genetycznymi oraz w sytuacji przewlekłego odwodnienia. 

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

Dodatkowe ciasteczka

Ta strona korzysta z następujących dodatkowych ciasteczek: