994 lub 32 6164145 POGOTOWIE WOD-KAN
Światowy Dzień Wody 2025 r.

Światowy Dzień Wody 2025 r.

Każdego roku, 22 marca, obchodzimy Światowy Dzień Wody – dzień, który ma na celu przypomnienie o niezastąpionej roli wody w naszym życiu. To doskonała okazja, by uświadomić sobie, skąd pochodzi woda, jak kluczowa jest jej regularna konsumpcja dla zdrowia ludzkiego oraz jak każdy z nas może przyczynić się do ochrony i poprawy jakości zasobów wodnych.

Co roku hasło Światowego Dnia Wody koncentruje się na różnych aspektach związanych z wodą, takich jak jej zrównoważone użytkowanie, ochrona ekosystemów wodnych czy edukacja na temat zarządzania zasobami wodnymi. Tematem obchodów w 2025 roku jest „Ochrona lodowca”. Lodowce mają kluczowe znaczenie dla życia – ich woda roztopowa jest niezbędna do zaspokojenia potrzeb związanych z wodą pitną, rolnictwem, przemysłem, produkcją czystej energii oraz zdrowymi ekosystemami. Szybkie topnienie lodowców prowadzi do niepewności przepływu wody, co ma poważne konsekwencje dla ludzi i naszej planety.

Z danych ONZ wynika, że lodowce topnieją w zastraszającym tempie. Od 2000 roku, wskutek emisji dwutlenku węgla, rocznie topnieje około 58 miliardów ton lodu – to ilość wody, którą przez cały rok zużywają łącznie mieszkańcy Hiszpanii i Francji. W Europie Alpy straciły już ponad 30% swojej pokrywy lodowej od lat 60. XX wieku, a prognozy wskazują, że do końca stulecia większość lodowców może zniknąć. Konsekwencje tych zmian mogą być katastrofalne: wzrost poziomu mórz, ekstremalne zjawiska pogodowe oraz problemy z dostępem do wody pitnej. Z tego względu konieczne są globalne działania na rzecz redukcji emisji dwutlenku węgla oraz lokalne strategie adaptacyjne wobec kurczących się lodowców. W tym Światowym Dniu Wody musimy zjednoczyć siły, by ochrona lodowców stała się centralnym elementem naszych planów w walce ze zmianami klimatycznymi i globalnym kryzysem wodnym.

Jednak nie tylko globalne ocieplenie, wywołane głównie emisją dwutlenku węgla i innych gazów cieplarnianych, jest przyczyną kryzysu wodnego i topnienia lodowców. Każdego dnia do światowych zasobów wody trafiają 2 miliony ton zanieczyszczeń. Szacuje się, że rolnictwo odpowiada za 70% globalnego zużycia wody (zwłaszcza w krajach rozwijających się). Zaledwie część tych zasobów jest wykorzystywana do nawadniania upraw – reszta zostaje zmarnowana wskutek niskiej jakości systemów irygacyjnych. Przemysł zużywa 22% światowej wody (głównie w krajach rozwiniętych). W 1995 roku zużycie wynosiło 725 km³, natomiast w 2025 roku ma osiągnąć 1.170 km³.

Lasy pełnią kluczową rolę w utrzymaniu odpowiedniej jakości i ilości światowych zasobów wodnych. Jednak na skutek niekontrolowanej gospodarki leśnej, w wielu miejscach na świecie zachwiana została równowaga ekologiczna, co prowadzi m.in. do zanieczyszczenia wód oraz zmniejszenia powierzchni terenów podmokłych o blisko 50%. Świadomie lub nie, wszyscy przyczyniamy się do pogłębiania kryzysu wodnego. Tylko połączone wysiłki społeczeństw, rządów i instytucji mogą zapobiec dalszemu zaostrzaniu się tego kryzysu.

***

Ponad 60% wody dostarczanej mieszkańcom miasta Jaworzna pochodzi z ujęć głębinowych. W ciągu roku, na potrzeby mieszkańców, przemysłu, usług oraz na potrzeby  produkcyjne, do sieci wodociągowej wtłaczanych jest ponad 6 mln m3 wody. 90% produkowanej wody, pochodzi ze źródeł własnych. Na terenie miasta działa 5 ujęć wody pitnej – 4 ujęcia głębinowe 
i 1 ujęcie powierzchniowe. Jaworznicka woda cechuje się dobrą jakością oraz dużą zawartością składników mineralnych, w tym wapnia i fosforu. Stąd czasem, po podgrzaniu może pojawiać się biały nalot. Czyli wytrącające się w skutek podgrzewania związki wapnia. Jaworznicka woda spełnia wszelkie normy i wytyczne zawarte w rozporządzeniu Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi. Kontrola produkowanej i uzdatnianej wody prowadzona jest na każdym etapie. Kontroli poddawane są próbki wody surowej, uzdatnionej na ujęciach oraz próbki wody pobrane bezpośrednio u odbiorców. Rocznie laboratorium spółki pobiera ponad 3 tysięcy próbek wody, dla których wykonuje się przeszło 30 tysięcy oznaczeń i analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

Dodatkowe ciasteczka

Ta strona korzysta z następujących dodatkowych ciasteczek: