Woda pod specjalnym nadzorem

Woda pod specjalnym nadzorem

Żadna woda nie jest tak kontrolowana, co woda z kranu. I to jest zupełna prawda. Woda, zanim trafi do naszych kranów, musi przejść złożony proces uzdatniania i kontroli oraz spełniać surowe wskaźniki jakościowe zapisane w rozporządzeniu ministra zdrowia. Dodatkowo nad jakością wody w mieście czuwa Stacja Sanitarno Epidemiologiczna, czyli Sanepid. W samym 2017 roku laboratorium analityczne prowadzone przez wyspecjalizowany personel jaworznickich wodociągów wykonało blisko 35 tysięcy analiz fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody. Jaworznicka woda była nawet badana przez Greenpeace w laboratorium w Exeter, metodykami znacznie czulszymi niż te stosowane w Polsce.

O wodzie z kranu mamy zwykle złe zdanie. To efekt naszych wieloletnich doświadczeń z czasów PRL-u, gdy z kranów leciała woda źle pachnąca i jeszcze gorzej smakująca. To wówczas kranówkę uznaliśmy za produkt niezdatny do picia. Tymczasem dzięki licznym inwestycjom i technologiom dzisiejsza kranówa jest zupełnie inna niż ta sprzed lat. Można ją spożywać bezpośrednio z kranu. W swoim składzie posiada składniki mineralne takie jak: sód, potas, wapń, magnez, żelazo, często w ilościach większych niż markowe wody butelkowe.

Na terenie Jaworzna woda produkowana jest na czterech ujęciach głębinowych – Jarosław Dąbrowski, Dobra, Galmany, Bielany, a od września 2013 roku także na ujęciu powierzchniowym Piaskownia. Kontrola produkowanej i uzdatnionej wody prowadzona jest na każdym etapie. Próbki pobierane są i badane na wodzie surowej, wodzie uzdatnionej wychodzącej z ujęcia, w sieci oraz u odbiorców w kilkudziesięciu miejscach na terenie miasta. Dodatkowo ujęcie Piaskownia posiada czujnik substancji ropopochodnych, który w przypadku wykrycia minimalnych, niepożądanych zjawisk w wodzie ujmowanej z Kanału Centralnego zatrzymuje całe ujęcie. Mało tego, powierzchniowa woda surowa poddawana jest laboratoryjnej kontroli oraz przechodzi przez system biomonitoringu – małże słodkowodne, których czuły organizm szybko reaguje na ewentualne zmiany zachodzące w wodzie. Do tego dochodzi ekologiczny sposób filtracji i dezynfekcji wody poprzez ozonowanie i prześwietlanie lampami UV. Tak więc, jak można zauważyć, przez kilkadziesiąt lat zmienił się sam proces uzdatniania, jak i kontroli kranówy. Do tego poczynione zostały liczne inwestycje. W samym Jaworznie przeznaczono grube miliony na wymianę sieci oraz zabudowę nowoczesnej infrastruktury do uzdatniania wody.

Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa dotycząca wody z kranu. Pojawiający się biały osad w czajniku i na armaturze to nie oznaka złej jakości wody. To związki wapnia i magnezu, wytrącające się podczas gotowania. Widząc go, często pomstujemy na naszą wodę i nierzadko na wodociągi. Jednak czy słusznie? W przeciwnym razie spożywalibyśmy wodę jałową, pozbawioną wszelkich substancji odżywczych.

Należy także wspomnieć, iż na końcową jakość wody duży wpływ ma stan instalacji wewnętrznej w budynku wielolokalowym czy bloku. Za tę instalację w całości odpowiedzialny jest właściciel lub zarządca budynku. Dla zainteresowanych, na stronie internetowej www.wodociagi.jaworzno.pl w zakładce „Jakość Wody” znajduje się informacja dotycząca podstawowych wskaźników fizykochemicznych i mikrobiologicznych wody.

Przegląd prywatności

Ta strona korzysta z ciasteczek, aby zapewnić Ci najlepszą możliwą obsługę. Informacje o ciasteczkach są przechowywane w przeglądarce i wykonują funkcje takie jak rozpoznawanie Cię po powrocie na naszą stronę internetową i pomaganie naszemu zespołowi w zrozumieniu, które sekcje witryny są dla Ciebie najbardziej interesujące i przydatne.

Ściśle niezbędne ciasteczka

Niezbędne ciasteczka powinny być zawsze włączone, abyśmy mogli zapisać twoje preferencje dotyczące ustawień ciasteczek.

Jeśli wyłączysz to ciasteczko, nie będziemy mogli zapisać twoich preferencji. Oznacza to, że za każdym razem, gdy odwiedzasz tę stronę, musisz ponownie włączyć lub wyłączyć ciasteczka.

Dodatkowe ciasteczka

Ta strona korzysta z następujących dodatkowych ciasteczek: